Nieuwe webshop

Nieuwe webshop

Nieuwe webshop

Sinds 2008 beschikt CAR Toyota onderdelen over een Toyota onderdelen webshop waar de klanten online kunnen bestellen. Deze webshop is als proef opgestart om de vraag naar online onderdelen te onderzoeken. Met een gemiddelde van 1500 bezoekers per week blijkt de vraag groot te zijn en hebben wij besloten hier nog verder op  in te gaan.

De "proef" shop is een duidelijk succes en vraagt naar meer. Helaas door de beperkingen van de huidige webshop software kunnen wij de klanten niet bieden wat wij zouden willen dus hebben wij besloten opzoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden.

Webshop leverancier 

Op de WebWinkel Vakdagen zijn wij terecht gekomen bij XIB, een leverancier voor webshops website en het hele verhaal er omheen. Al snel was voor ons duidelijk

dat er een hoop knowhow bij XIB zit en dat het enthousiasme en de creativiteit  alle deuren open zet naar een nieuwe toekomst. Ons besluit was snel genomen.
Na overleg met onze nieuwe webshop leverancier hebben wij besloten de nieuwe shop op basis van Magento Commerse te bouwen.

Magento is een groot en jong platform voor webshops waar enorm veel ontwikkelaars achter zitten die nieuwe software mogelijkheden schrijven die het systeem enorm uitbreiden. Zo hebben wij ook een ontwikkelaar gevonden die voor ons een koppeling kon maken tussen ons voorraadsysteem en de webshop. Met deze koppeling kunnen wij klanten direct laten zien wat er in onze voorraad ligt.

Toyota voorraad systeemVoorraadsysteem 

In de sector demontagebedrijven wordt weinig geautomatiseerd, veel bedrijven hebben geen voorraadsysteem of vaste prijslijsten, dit gaat allemaal nog op de ouderwetse handelsmanier. CAR Toyota is in de jaren enorm gegroeid en beschikt over een magazijn van 3000m2 met een geschatte voorraad van 600.000 onderdelen alleen op het gebied van Toyota. Hoewel er voor een aantal delen als motoren en versnellingsbakken wel voorraadlijsten zijn is er nog geen geautomatiseerd systeem. Hier is slechts één duidelijke reden voor; Er was nooit een goed systeem voor.

Zelf ontwikkelen  

Er zijn diverse voorraadsystemen op de markt voor demontage onderdelen, echter geen één van deze systemen is geschikt voor ons magazijn. Toyota onderdelen zijn zo gecompliceerd dat men met een RDW database nog niet achter kan komen welke delen er nodig zijn. Tientalle doornummeringen, aanpassingen die niet door elkaar te gebruiken zijn en verschillen tot op de productie dag gespecificeerd, alle veel verkomend bij Toyota en niet gescheiden door de bestaande systemen.

Zelf ontwikkelen lijkt de enige juiste oplossing na diverse gesprekken met leveranciers die alle deze veel voorkomende Toyota specificaties niet konden scheiden.
Wij als Toyota onderdelen demontage bedrijf werken op fabrieksnummer, iets wat in deze wereld bijna niet voor komt, maar wat in de Toyota wereld wel zo belangerijk is. Met de zelfde basis als de Toyota-dealer -importeur en -fabriek denken wij  op de juiste manier bezig te zijn, wij kunnen door deze methode garanderen dat de juiste onderdelen gelever worden.
Dit moet dus ook de basis worden voor ons voorraadsysteem en de webshop, handig voor ons de particulieren, garages en dealers die bij ons willen kopen.

Alle onderdelen worden op basis van fabrieksnummer in het systeem gezet en hierin scheiden wij bij ons gebruikt, imitatie en origineel nieuwe delen. Een dealer kan op deze nieuwe shop zoeken op origineel nummer zoals hij deze besteld bij Toyota en komt dan bij ons vanzelf op de juiste onderdeel uit, gebruikt nieuw en/of imitatie zal dan getoont worden incl. prijzen en voorraad.
De particulieren klanten die niet beschikken over deze nummers kunnen simpelweg door de lijst "uw Toyota" heen klikken om bij de juiste delen uit te komen.
Met duidelijke afbeeldingen hebben wij een klik traject opgezet waarbij klanten aan de hand van foto's en/of omschrijvingen snel bij de juiste onderdelen pagina terecht komen.

Tijd

Er zal voor ons een hoop werk zitten in het uitsorteren en nummeren van de onderdelen. Helaas staan bij Toyota onderdelen vaker niet dan wel de onderdeelnummers op de onderdelen en dit betekend voor ons uitzoeken, uitzoeken, uitzoeken. Echter éénmaal goed gedaan zijn we voor de toekomst klaar.

Met een heel nieuw demontage en labelsysteem zijn wij klaar voor deze toekomst. De medewerkers worden intern opgeleid om de juiste nummers bij de juiste delen te zoeken en deze op een nieuwe wijze te labelen en te noteren. Hier komt niet alleen kennis bij kijken en wat aanpassingen in  de werkmethodes maar ook software en hardware matig zijn hier vernieuwingen in.

Het magazijn is uitgebreid met barcode printer en scanner zodat onderdelen sneller gelabelt, ingeboekt en uitgeboekt kunnen worden. Demontage lijsten zijn voorzien van barcode delen bij elk onderdeel zodat dit bij elke nieuwe demontage auto weer wordt toegepast. Er komen dus elke week honderden onderdelen bij van alle demontage voertuigen.

Echter zitten wij nu nog in de begin fase en moet er nog een hoop gebeuren. Alle werknemers zijn druk in de weer om hele onderdeelrekken door te spitten en opnieuw te labelen. De webshop begint dus niet meteen met de hele voorraad, dit zou onmogelijk zijn. Maar met een basis van de oude webshop kunnen wij u in ieder geval  al 2000 artikelen aanbieden, en in december zijn hier alweer 800 aandrijfassen (alleen voor Toyota) bijgekomen. 


Met u naar de toekomst 

Met u als leverancier, ontwikkelaar dealer of particulieren klant werken wij naar een nieuwe toekomst. Het enthousiastme is groot, zelfs onze klanten helpen mee ontwikkelen door zich aan te melden voor diverse testsessies zodat wij onze webshop nog verder kunnen verbeteren, wij zijn hier erg blij mee en willen iedereen dan ook bedanken voor zijn steun enthousiasme kennis en tijd die zij aan ons hebben gegeven.
Samen naar een nieuwe toekomst met nog meer mogelijkheden en nog meer service.