Autocheck voor vertrek
Zorgeloos op vakantie
Na een jaar hard werken willen we toch graag genieten van een wel verdiende vakantie. Veel Nederlanders zullen zeker dit jaar met hun auto op vakantie gaan. De vraag is alleen misschien nog blijven we in Nederland of gaan we toch naar het buitenland. Met het extra gewicht aan bagage, de steile berghellingen en de lange afstanden is de kans op een mankement aan de auto tijdens je vakantie nét wat groter. Het is daarom verstandig de auto voor vertrek te laten controleren bij de garage. De remschrijven, ruitenwissers en airco zijn van die dingen waarvan je graag wilt weten hoe het ermee gesteld is. Zelf kun je bijvoorbeeld je bandenspanning, profieldiepte en de vloeistoffen in je auto controleren. In onze nieuwe blog vertellen wij je graag waar je rekening mee moet houden.
Inpakken en wegwezen!
Ook is het elk jaar weer een uitgading hoe je alle spullen veilig in de auto krijgt. Zware koffers en tassen kun je het beste onder in de kofferbak leggen. Heb je zoveel mee dat er bagage boven de rugleuning van de achterbank uit komt? Zorg dan voor een bagagenet of -rek en zet de bagage goed vast. Zo voorkom je dat er bij een ongeluk of plotselinge stop tassen, koffers of losse spullen door de auto vliegen. Ook kun je gebruik maken van een dakkoffer.
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk meenemen op vakantie maar denk ook aan het maximaal te laden gewicht. Je kunt op je kentekenbewijs terug vinden welk gewicht jouw auto aan kan. Bedenk ook dat hoe zwaarder je auto is hoe vaker er getankt zal moeten worden dus maak van te voren een lijst met wat je echt zelf mee moet nemen op vakantie.
De regels in onze buurlanden
In de meeste (Zuid-)Europese landen gelden strenge eisen voor de veiligheidsuitrusting in de auto. Naast een gevarendriehoek zijn soms ook een verbanddoos, veiligheidshesjes voor alle inzittenden, reservelampjes, een alcoholtest en een brandblusser verplicht. Leg deze spullen binnen handbereik, je wil echt niet je halve kofferbak moeten leegruimen opzoek naar de reservelampjes.
Pricewise maakte een duidelijk overzicht van wat we in welk land moeten hebben. Dit geld ook als je alleen door een land reist.
Bandenspanning controleren
Als de auto helemaal afgeladen is ben je er nog niet. Controleer na het volladen van de auto de bandenspanning nog even. Voor een betere wegligging en brandstofbesparing moet die worden verhoogd wanneer de auto zwaar wordt beladen. Hoe slapper de banden, hoe meer brandstof er verbruikt wordt tijdens de rit. Maar zorg er ook voor dat de spanning niet te hoog is, want dat kan weer zorgen voor een klapband en minder grip op de weg. De juiste bandenspanning verschilt per auto. Op een sticker in de deurpost, zonne- of brandstofklep zit (waarschijnlijk) een sticker waarop de juiste bandenspanning voor jouw auto staat.
Vignet en milieusticker
In sommige landen in Europa wordt tol geheven of geldt een vignetplicht. Tegenwoordig kan het betalen van tol op steeds meer plekken met een creditcard, in plaats van alleen contant. Als je alleen contact geld hebt is de kans groot dat je in een veel langere wachtrij komt te staan. Voor de Franse tolpoorten is er een elektronische tolbadge te koop, waarmee je eenvoudig bij aparte (en vaak snellere) rijen kunt betalen. Om door Oostenrijk en Zwitserland te rijden, heb je een vignet nodig. Deze kun je bij de grensovergangen kopen maar ons advies is om deze voor vertrek te kopen bij bv de ANWB.
Met het oog op het milieu en uitstoot, zijn er net als in Nederland (delen van) landen waarin je auto aan bepaalde milieuvoorwaarden moet doen. Denk aan Brussel, Antwerpen, Gent, Keulen, Lissabon, Praag, Stockholm en Madrid. Om aan te geven dat jouw auto aan de milieueisen voldoet, moet je een milieusticker aanvragen. Voldoet de auto niet aan de eisen, dan mag je zo’n gebied niet door en moet je een andere route nemen. Voldoet jouw auto wel aan de eisen, maar heb je geen sticker? Dan mag je ook het gebied niet in. De levertijd van een milieusticker is ongeveer vijf werkdagen. Wacht dus niet tot het laatste moment met controleren en aanvragen.
Rijden in de bergen
Zodra je de Nederland uitrijd, verandert het landschap al snel. Heuvels zorgen voor een aanpassing in jouw rijstijl. Waar je in Nederland met 80 kilometer per uur al in de vijfde versnelling kunt rijden is dat in een heuvelachtig landschap geen goed idee. In de bergen moet je toeren maken. Als je het gas intrapt, moet de auto nog kunnen versnellen. Kan dit niet, schakel dan terug. De motor wordt anders te zwaar belast en kan oververhit raken – helemaal als de auto tegen, op of over het maximale laadgewicht zit. Voor bergaf rijden is een lage versnelling de beste keus. Als je je voet van het gas haalt, moet de auto uit zichzelf vaart minderen. Continu op de rem trappen is zo niet nodig en dat voorkomt schade aan het remsysteem.
Tot slot
Controleer van de voren hoe je verzekerd bent bij pech in het buitenland. Mag je de auto op locatie laten maken? Heb je recht op vervangend vervoer? Denk ook vermaak in de auto. Bij een lange reis is de kans groot dat je het rijden een beetje zat wordt. Neem lekkere dingen mee voor onderweg, leuke muziek en neem vooral de tijd om regelmatig even de benen te strekken bij het tankstation. En onze laatst tip, vermijd indien mogelijk zwarte zaterdag! Als je vrij bent om te gaan wanneer je wilt en je vakantie adres is ook flexibel vertrek dan eens op een maandag of dinsdag. Het zal je veel tijd besparen.
Wij wensen iedereen een hele fijne maar vooral veilige zomervakantie!