https://www.car.nl/nl/is-uw-auto-klaar-voor-de-winter/l5c1
Menu
0
Categorieën
It’s all about toyota 033 - 25 80 858
KlantbeoordelingBeoordeling 9.3 / 10
Winkelmandje
Doorzoek 33346 producten. Staat uw product er niet tussen? Bel 033 - 258 08 58
Zoeken

  Alle berichten

Is uw auto klaar voor de winter?

Koning Winter

Koning Winter:

Is jouw Toyota winterklaar? Wat is belangrijk voor je auto en je veiligheid? Waar moet je op letten en wat kun je prima zelf? Wanneer moeten de winterbanden eronder en wist je dat je in de winter de auto beter niet op de handrem kunt zetten? In deze blog vertellen wij van Car Toyota jullie er alles over.

Wanneer is het tijd voor de winterbanden wissel:

Meestal denken wij nuchtere Nederlanders geen paniek, dat kan echt nog wel even wachten. Maar het weer veranderd snel, in de winter kan het plotseling streng gaan vriezen. Voor je veiligheid is het dan ook aan te raden om de winterbanden gewisseld te hebben vóór die tijd. In Nederland hanteren we hiervoor 1 stelregel. Als de temperatuur onder de +7°C zakt is het tijd om de banden te wisselen.

Wanneer de gemiddelde temperatuur onder de +7°C zakt zijn de zomerbanden minder prestatiegericht en verliezen zelfs profiel. Winterbanden zijn gecertificeerd en hebben rubberen verbindingen die zacht blijven bij lage temperaturen. Ook heeft een winterband een sterk gegroefde profieldiepte die voor de best optimale prestaties zorgt op koude wegen. Wel is het belangrijk dat de winterbanden een minimale profieldiepte hebben van 4mm. Een winterband met een profieldiepte van minder dan 4mm. heeft geen betere grip dan een zomerband met goed profiel. Vervang je winterbanden dus tijdig.

Winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden wettelijk niet verplicht. Maar in Nederland wordt het weer jaarlijks extremer dus zijn winterbanden tegenwoordig ook geen overbodige luxe meer. In veel landen zoals Oostenrijk, Duitsland, Estland, Finland en Ijsland is dit gedurende de wintermaanden wel verplicht. Het is zelfs zo dat er eisen worden gesteld aan de minimale profieldiepte van de winterband.

Gebruik van de handrem:

Wist je dat de handrem kan bevriezen? Als je de auto in de winter parkeert zet deze dan niet op de handrem maar laat hem in P of in de eerste versnelling staan. Heeft u toch een bevroren handrem trek hem dan extra aan zodat het ijs in de kabel breekt. Werkt dit niet laat de motor dan 15 minuten draaien, zo ontdooit de handremkabel vanzelf.

Een lege of kapotte accu?

De accu zorgt in de winter voor de meeste problemen maar een lege accu wil niet direct zeggen dat de accu ook kapot is. Vooral in de winter, bij veel korte ritjes kan de accu te weinig stroom leveren omdat hij niet goed wordt bijgeladen. Soms kan het opladen van de accu met een acculader of startkabels voldoende zijn om hem weer tot leven te wekken.

Let er op dat een lege accu een teken kan zijn van een accu die zijn einde nadert. Laat je accu daarom preventief controleren.

Een extra laagje wax:

Wij Toyota rijders zijn trots en blij met onze auto, in de winter wordt er veel gestrooid en dat is niet goed voor je auto. De combinatie van zout en sneeuw vreet niet alleen aan de deurrubbers, kunststof bumpers en velgen maar ook aan de carrosserie. Zeker als hier al beschadigingen op zitten zorgt de opspattende zoute sneeuw ervoor dat dit extra snel gaat roesten. Zorg daarom voor een extra laagje wax op je auto voordat de winter begint, zodat je lak tegen een stootje kan. Als het eenmaal winter mag je auto wat vaker door de wasstraat of was hem natuurlijk zelf vergeet dan alleen de onderkant niet!

Handige tips:

  • Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in met bv vaseline of talkpoeder. Zo voorkom je dichtgevroren deuren. Zijn ze toch dichtgevroren druk de deuren bij de raamsponinningen goed aan zodat het ijs breekt. Werkt dit niet, gebruik dan een zakje warm water of een föhn (dit niet op de ramen gebruiken).
  • Is uw slot toch bevroren, gebruik slotontdooier, een zakje warm water of een föhn om de sloten te verwarmen.
  • Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivries varriant. Deze is blauw van kleur. De andere kleuren (roze en geel) bevriezen in de winter. Zijn de ruitensproeiers bevroren? Leg een zakje met warm water op de kopjes.
  • Maak een wintersetje met bv slotontdooier, ruitontdooier en ijskrabbers. Deze natuurlijk niet in de auto bewaren.
  • Leg geen kranten op het vooruit om zo niet te hoeven krabben, deze kunnen vast vriezen. Gebruik hiervoor speciale dekens.
  • Goed zicht is belangrijk, zorg daarom voor schone ruiten, deze beslaan ook minder snel.
  • Veeg sneeuw van de auto voordat u gaat rijden. Het kan gevaarlijk zijn voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers als het tijdens het rijden loskomt.
  • Gebruik de juiste motorolie en ververs deze op tijd. Dit kan het verschil maken tussen een auto die bij vrieskou wel start en niet.
  • Tot slot leg wat warme dekens, een zaklamp en eventueel wat eten in de auto. Je weet maar nooit waar en wanneer je met pech kan komen te staan.