Je auto vet gaaf tunen / pimpen
welke regels gelden?
Heb je eindelijk die mooie auto voor de deur staan maar ontbreekt er toch nog iets aan? Je wilt je auto verlagen, “dikke” wielen of een ander geluid? Of wil je alleen gave stickers of de ramen donkerder? Er zijn vele opties maar ook regels waar je je aan moet houden. Wel fijn als je auto door de keuring komt.
Auto verlagen:
Door het verlagen van je auto krijgt hij naast een stoerder uiterlijk ook een betere wegligging. Je moet er wel rekening mee houden dat als je meer dan 60mm lager wilt gaan je ook kortere schokbrekers nodig hebt. De originele zullen anders snel kapot gaan. Oja en een drempel nemen kan een uitdaging worden!
Verlichting:
Met verlichting is veel mogelijk, van andere voor- en achter lichten tot neon verlichting onder de auto. Led verlichting geeft de grootste lichtopbrengst.
Er zijn wel een paar regels opgesteld door het openbaar ministerie:
- Alle naar voren gerichte lichten moeten geel of wit stralen
- Alle naar achter gerichte verlichting moet rood stralen
- Alleen het achterruitrijlicht mag geel of wit stralen
- Decoratieverlichting en verlichting onder de auto is verboden
- Breed en verstralers mogen niet gebruikt worden, formeel komen deze niet voor in de wegenverkeerswet.
Denk je erover om je achterlichten donkerder te maken voor een stoerdere look, adviseren wij om deze niet zelf donkerder te spuiten maar andere lampen te kopen. Ze mogen niet te donker zijn en veiligheid is natuurlijk belangrijker dan mooiheid.
Geblindeerde ramen:
Zeker voor de achterramen kan dit in de zomer een uitkomst zijn voor de familie op de achterbank en het geeft je auto mee uitstraling. Ook hier gelden een paar spelregels. De lichtdoorlatendheid van de voorruit en van de voorste zijruiten moeten minimaal 55% zijn. De achterruit mag wel zijn voorzien van een folie of coating. De auto moet dan ook een rechter -buitenspiegel hebben.
Ander geluid / Uitlaat:
Met de komst van de elektrische auto lijkt een mooi geluid onder je auto verledentijd. Maar wat als je wel een mooi geluid onder je auto wilt?
Eerst een stukje geschiedenis; In 1974 werd besloten dat auto’s nog maar 82 decibel mochten produceren. In 2016 werd dit limiet verlaagd naar 74 decibel wat opzich geen slecht idee is omdat alles boven de 80 decibel schadelijk voor het gehoor is. De Europese Unie wil dat auto’s nog stiller worden en zullen auto’s die vanaf 2026 uit de fabriek komen nog maar 68 decibel produceren. De wetgeving is niet het enige wat het geluid uit de uitlaat haalt. Door strenger wordende emissie-eisen moeten autofabrikanten dingen als de vermakelijke plofjes uit de uitlaten ook achterwege laten. Het inspuiten van extra brandstof voor dit geluidseffect verhoogt de uitstoot, en een hogere uitstoot heeft nu grote consequenties.
Hoeveel geluid mag een auto maken als je de uitlaat wisselt? Op dit moment zul je in Nederland nog geen boete krijgen voor het monteren van een luidere uitlaat, maar in andere landen wordt er al streng tegen opgetreden. In Duitsland moet elke uitlaat bijvoorbeeld TÜV- gekeurd zijn. Volgens de RDW mag een auto nu 3.500 tpm maximaal 95 decibel produceren.
Motor Tuning:
Motortuning: je wilt zoveel mogelijk vermogen uit je motor halen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld je cilinders op boren, lachgas of een turbo te installeren. Maar ook door te chippen.
Chiptuning is legaal in Nederland zolang je blijft voldoen aan de regels van de RDW. Volgens de RDW ben je verplicht je auto te herkeuren wanneer het vermogen van de motor met meer dan 20% wordt vergroot na het chippen. Vaak krijg je voor het chiptunen op de offerte al het aantal vermogen dat je auto erbij krijgt na het chiptunen. Voor stage 2 tuning moet je er ook rekening mee houden dat je je auto moet herkeuren als deze meer lawaai maakt of als je auto meer dan 20% zwaarder wordt.
Ook willen we je meegeven contact op te nemen met je verzekering. Verzekeraars stellen over het algemeen dezelfde regels als de RDW. Maar om er zeker van de zijn dat je bij een ongeval niet voor verrassingen komt te staan meld dan vooraf aan je verzekering wat je gaat doen en vooral hoeveel % meer er vergroot wordt.
Mooie velgen, dikke wielen:
Banden en velgen moeten aan bepaalde technische specificaties voldoen voordat je ze onder je auto mag monteren. Ook de combinatie van een velg en een band zijn aan bepaalde regels gebonden. Je kunt dus niet zomaar alle velgen en banden voor elkaar wisselen.
Afhankelijk van het formaat van je wielkast kun je de grote van je band bepalen. Je zou dan denken dan en kleiner wiel altijd past maar technisch is dat weer niet zo. De rolomtrek van je band moet namelijk nagenoeg gelijk blijven. Een kleine afwijking is toegestaan maar dit is minimaal. De totale rolomtrek mag maximaal 1.5% naar boven en maximaal 2.5% naar beneden afwijken. Deze rolomtrek is van belang voor de snelheid die je auto rijd volgens de kilometerteller in je auto en de werkelijke snelheid.
Bij CAR Toyota hebben we mooie setjes velgen liggen voor je Toyota. Bekijk ze hier. Wil je een bredere band voor meer uitstraling? Vraag ons naar de mogelijkheden! Nog lang niet alles staat online, het loont echt de moeite! Neem contact met ons op via Info@car.nl of vul ons contactformulier op onze website in.