https://www.car.nl/nl/veilig-op-weg-in-de-herfst/l14c1
Menu
0
It’s all about toyota 033 - 25 80 858
KlantbeoordelingBeoordeling 9.3 / 10
Winkelmandje
Doorzoek 34886 producten. Staat uw product er niet tussen? Bel 033 - 258 08 58
Zoeken

  Alle berichten

Veilig op weg in de herfst

Regen, wind en vallende blaadjes

Zijn jij en je auto klaar voor de herfst?

We hebben nog heerlijk kunnen nazomeren in september maar toen het 21 september officieel herfst werd sloeg het weer ook snel om. De herfst is prachtig met al zijn kleuren maar ook een risico vol seizoen voor zowel de auto als jijzelf. Bladeren vallen van de bomen, regen (lees veel regen) en harde wind kunnen het wegdek erg glad maken. Wij geven je graag wat tips voor deze natte tijd. Veel kun je namelijk gewoon zelf.

Bandenspanning en profiel controleren:

Jahoor daar is hij weer de bandenspanning en het banden profiel. Banden zijn echt heel belangrijk voor een stabiele weglegging van je auto maar ook voor meer grip op de weg, een kortere remweg, beter kunnen sturen en een kleinere slipkans. Een te lage bandenspanning kan een klapband tot gevolg hebben en een te hoge bandenspanning zorgt voor een verminderd rijcomfort doordat de verende werking van de banden deels verloren gaat. In het instructieboekje van je auto, een sticker in het portier of in het klepje van de brandstoftank is de juiste bandenspanning terug te vinden, dit verschilt namelijk per auto. Elke autoband verliest per maand ongeveer 0,06 bar per maand! Lees hier alles over hoe je nou precies je bandenspanning meet.

Je bandenprofiel is net zo belangrijk. Een vermindering van een paar millimeter in het profiel kan al van grote invloed zijn. Om een voorbeeld te geven, wanneer je op een nat wegdek 125 km per uur rijdt, met een profieldiepte van 4 mm maakt nog maar 11% van de band contact met de weg. Een nieuwe winterband heeft ongeveer 9 mm profieldiepte, de ANWB adviseert een minimum van 4mm. Voor de apk keuring mag een band niet minder dan een profieldiepte van 1,6 mm hebben. Wij van CAR Toyota vinden dat echt onveilig en sluiten ons bij het advies van de ANWB aan.

Andere banden nodig? Die kunnen we ook leveren neem contact met ons op. 

Slecht voor je portemonnee:

Een niet juiste bandenspanning en goed bandenprofiel is ook nog eens slecht voor je portemonnee, je verbruikt namelijk meer brandstof en je banden slijten sneller. Wist je dat een auto die met een 15% te lage bandenspanning rijdt ongeveer 2% meer brandstof verbruikt wat weer direct leidt tot extra uitstoot van uitlaatgassen zoals fijn stof en CO2.

In de herfst al over op je winterbanden? Dat is geen slecht idee, neerslag, bladeren en vorst zorgen voor een aanzienlijk langere remweg. De vuistregel is je bandenwissel bij 7 graden maar in oktober de winterwissel zou prima kunnen.

Vloeistoffen, remmen en lichten:

Dit moet natuurlijk het hele jaar gecontroleerd worden.  Heb je nog voldoende olie, koelvloeistof, remolie en ruitenwisservloeistof? Zit er antivries in je ruitenwisservloeistof en zijn de ruitenwisserbladen niet uitgedroogd? In onze shop staan nog lang niet alle ruitenwisserbladen van elk model. Zit het juiste er niet tussen neem even contact met ons op.

Het wordt weer later licht en eerder donker. Goed werkende verlichting is erg belangrijk om te zien én om gezien te worden. Rij een rondje door de buurt en check je remmen en lichten. Laat iemand buiten de auto je remlichten en knipperlichten controleren. Twijfel je over de remmen? Denk aan de langere remweg door de neerslag en bladeren en neem geen risico maak een afspraak!

Schone voorruit en airco:

Niets is zo vervelend maar vooral ook gevaarlijk als de herfst zon laag staat en je verblind. Je doet je zonneklep naar beneden of je zet je zonnebril op als je deze standaard in de auto hebt liggen. Maar als de ramen vuil en vet zijn zie je nog vrij weinig. Daarom is het belangrijk om zeker een schoon voorruit te hebben. De buitenkant van de voorruit kun je makkelijk schoonmaken met de ruitenwisservloeistof tijdens het rijden en de binnenkant gewoon met warm water en wat afwasmiddel.

Ook de airco speelt een belangrijke rol in de herfst. We hebben er allemaal last van, je start in de ochtend je auto en bijna direct beslaan je ramen. Ga echt niet rijden, levensgevaarlijk! Zet gewoon even de airco aan en na een paar minuten ben je ready to go. Heb je geen airco? Draai dan de verwarming op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit. Heb je haast kun je ook altijd de voorruit met een zeem droogmaken.

Versie: 7.0.8Pagina geladen in 0,301010 secs.Sessienr: 9q5fprd17ac14h9junank04gp4